Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Optimisme over inzet Japanse bladvlo...

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 24 november 2021
100 sec


... maar ook bladvlo is niet hét middel tegen Aziatische duizendknoop

Op dinsdag 23 november vond bij Koppert de presentatie plaats van de eindconclusie van het onderzoeksproject #uitde1000knoop. Het onderzoek was bedoeld om te kijken of het loslaten van Japanse bladvlooien zou kunnen helpen bij de bestrijding van de invasieve Aziatische duizendknoop. De resultaten van het onderzoek zijn over het algemeen optimistisch, maar ook de Japanse bladvlo blijkt niet het ei van Columbus te zijn.


De resultaten van de proeven met de bladvlo in het afgelopen veldjaar werden gepresenteerd door onderzoekster Suzanne Lommen van de Universiteit Leiden en Knoppert. Lommen: 'Met dit onderzoek hebben we voortgeborduurd op meer dan tien jaar Engels onderzoek. In 2010 zijn in Engeland de eerste bladvlooien losgelaten.' Het onderzoek laat zien dat de bladvlo de Nederlandse winter heeft overleefd - geheel in de lijn der verwachting, want Japanse winters kunnen ook koud zijn. De bladvlo is zelfs bestand tegen strenge Canadese winters met temperaturen van -30 graden Celsius. Op alle drie locaties waar het insect vorig jaar is uitgezet tegen Japanse duizendknoop, werden exemplaren teruggevonden.

Werking

Bij een lage dichtheid van Japanse bladvlooien remmen ze de groei van de Aziatische duizendknoop; bij een hoge dichtheid kunnen ze jonge planten zelfs doden. Het bleek lastig om in het veld zo'n hoge dichtheid te realiseren. Wel troffen de onderzoekers beschadigde planten aan op alle drie locaties waar de vlo was uitgezet, terwijl de aantallen bladvlooien nog laag waren. Hoewel de bladvlooien zich goed houden in Nederland, is de voortplanting over het algemeen te laag en de sterfte te hoog om een hoge dichtheid van de bladvlo te realiseren. En een hoge dichtheid is wel nodig als je jonge Aziatische duizendknoop wilt uitroeien.



Deze exotische bladvlo is dus niet hét middel in de strijd tegen zijn exotische gastheer, de duizendknoop. Grote duizendknoophaarden zullen nooit door de vlo alleen kunnen worden bestreden. Toch zijn de onderzoekers optimistisch en zien ze zeker kansen voor de bladvlo in het wapenarsenaal tegen de duizendknoop. De vlo kan in combinatie met andere bestrijdingsmethoden goed werken; zo kan hij worden ingezet als nazorg. Bij afgraven en andere grondsaneringsprojecten hoor je vaak dat er toch weer enkele jonge scheuten de kop opsteken. Hierbij zou de bladvlo van pas kunnen komen. Ook kan de bladvlo worden toegepast op startende groeiplaatsen, want alleen jonge scheuten kunnen afsterven door de vlo.

Deze zomer werd een nieuwe lichting bladvlooien uitgezet. Fotograaf Jaike Bijleveld
De vlo kan in combinatie met andere bestrijdingsmethoden goed werken, bijvoorbeeld als nazorg

Permanente onderdrukking

De onderzoekers hopen dan ook dat de bladvlo zich in de Nederlandse natuur zal vestigen en zal zorgen voor permanente onderdrukking van de duizendknoop. De komende jaren willen ze meer onderzoek doen naar de inzet van de bladvlo, ook in combinatie met andere bestrijdingsmethoden.


Canada en Engeland jaloers

Het onderzoek in Nederland borduurt voor op zo'n tien jaar Engels en Canadees onderzoek. Volgens Lommen kijken deze onderzoekers met jaloezie naar de eerste Nederlandse resultaten. 'Tot nu toe is in Engeland nog geen vestiging opgetreden; ze overleven, maar de populaties groeien nog niet. In Nederland lijkt de situatie tot dusver veelbelovender dan in Engeland en Canada.'


LEES OOK
Opnieuw Japanse bladvlo losgelaten
26-07-2021 | NIEUWS
25 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Ahlmann Nederland viert 50 jaar met open dagen op 13, 14 en 15 december
vrijdag 13 december 2024
t/m zondag 15 december 2024
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER