 |
Toepassing Zarafa CERO in Breccia Savanne C in Utrecht. |
'Vervanging cement verlaagt milieubelasting CERO-producten flink'
woensdag 29 september 2021
Duurzame alternatieven voor de inrichting van de openbare ruimte winnen aan populariteit. Met de CERO-producten poogt Struyk Verwo Infra daar letterlijk een steentje aan bij te dragen. De MKI van deze producten ligt volgens de fabrikant gemiddeld 50% lager dan volledig cementgebonden tegenhangers.
De milieubelasting van de CERO-producten is flink verlaagd, doordat het cement - waarvan de productie aanzienlijk bijdraagt aan de wereldwijde CO₂-emissie - is vervangen door een geopolymeer bindmiddel.
Cementvrij
Geopolymeer beton is een stabiel, vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als conventioneel cementgebonden beton. Geopolymeer is ontwikkeld door SQAPE, een joint venture van moedermaatschappij CRH en Renewi Actua. Geopolymeer beton bestaat uit de natuurlijke toeslagmaterialen zand, grind of andere granulaten, alkaliën, vulstoffen, één of meerdere bindmiddelen als slakken, poederkoolvliegas en/of minerale afvalstoffen en water. Struyk Verwo Infra heeft een licentie gekocht om geopolymeer bindmiddelen in de betonnen producten te gebruiken.
Onder meer gemeente Renkum en Utrecht kozen ervoor om CERO bestratingsmaterialen toe te passen.
Wolfheze 9000 m²
Wolfheze in de gemeente Renkum heeft de primeur van de 'stilste straatstenen', gemaakt met een onderlaag van geopolymeerbeton. De gemeente wilde het oude asfalt in de Wolfhezerweg aanvankelijk vervangen door bakstenen, maar wilde ook minder geluid en een lagere MKI. Zij koos daarom voor Silent Way geluidsreducerende bestrating in combinatie met CERO cementvrij beton. De geluidreductie ten opzichte van dicht asfalt beton is bijna 3 decibel. Volgens Struyk Verwo Infra wordt er in het project totaal 81.000 kg aan CO₂ bespaard.
 | De stille straatstenen in Wolfheze, Renkum. |
|
|
Utrecht 2500 m²
Ook het terrein van het Internationale College van de Universiteit Utrecht was toe aan nieuwe verharding. De toegangspaden met flagstones waren sterk gedegenereerd. Duurzaamheidsaspecten zoals de MKI-waarde en de uitstoot van CO₂ dienden zo laag mogelijk te blijven.
De nieuwe paden zijn aangelegd met parksteen Zarafa CERO in de uitvoering Breccia Savanne C. Een betonstraatsteen met een organische vorm waarbij het cementloze onderbeton is gecombineerd met een kleurvaste deklaag van 100% natuursteengranulaat. Vergeleken met de toepassing van volledig cementgebonden tegenhangers is er in het project 24.400 kg CO₂ bespaard.
 | Nieuwe paden in Utrecht zijn aangelegd met parksteen Zarafa CERO. |
|
|
Hergebruik geopolymeer beton
Struyk Verwo Infra wil dat het betonafval aan het eind van de levensduur opnieuw kan worden gebruikt als betongranulaat in nieuw beton. Alvorens met de geopolymeertechnologie te starten, is deze onderzocht door SGS Intron. Het rapport (te raadplegen via de website van SGS Intron) bevestigt dat geopolymeer ook op dit vlak dezelfde eigenschappen heeft als traditioneel beton. Granulaat van geopolymeer kan in het tweede leven zowel gebruikt worden in de productie van geopolymeer als in traditioneel beton.
|
Tip de redactie
|