Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Mechanisatiebedrijven positief gestemd over eerste helft 2021

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 21 juli 2021
75 sec


Met een score van plus 20% op de Fedecom-barometer zijn fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de branche.


Fedecom heeft de kwartaal-metingen vervangen voor een halfjaarlijkse barometer om de trends te analyseren. De gemiddelde totaalscore van de 129 deelnemende bedrijven weerspiegelt een positieve stemming in de branche, waarbij er verschillen zijn tussen dealerbedrijven, fabrikanten/importeurs en de gemengde bedrijven (met zowel wederverkoop, service als constructie). De fabrikanten/importeurs zijn positiever gestemd dan de dealerbedrijven. De gemengde bedrijven zitten daar tussenin.

Binnenlandse markt

Fabrikanten/importeurs en gemengde bedrijven zijn duidelijk positiever dan de dealers over de orderpositie binnenland. Bij de vooruitzichten draait het beeld om: de fabrikanten zijn pessimistischer, terwijl de dealers optimistischer zijn. Dat is ook terug in de waardering van de huidige orderpositie binnenland: fabrikanten/importeurs zijn duidelijk meer tevreden (neutraal of gunstig).


Export doorgegroeid

De export is volgens de respondenten in het eerste half jaar t.o.v. van vorig jaar goed doorgegroeid, en de verwachtingen zijn nog steeds positief voor de tweede helft van het jaar, maar zal dan kleiner zijn. M.n. fabrikanten exporteren; zo'n 72% van de bedrijven, en deze zijn gemiddeld voor meer dan 50% afhankelijk van deze export. Voor dealerbedrijven en gemengde bedrijven is dat met 15% een stuk lager. De order/verkooppositie buitenland was in het lopende half jaar (januari-juni 2021) t.o.v. het voorgaande half jaar (juli-december 2020) bij meer dan 60% van de fabrikanten/importeurs beter. De verwachting van de order/verkooppositie buitenland over het komende half jaar is voor een aanzienlijk deel van de bedrijven minder rooskleurig.


Verkoopprijzen flink gestegen

De ontwikkeling van de verkoopprijzen in het lopende half jaar t.o.v. het voorgaande half jaar: Ruim 75% ziet een grote stijging. Een nog groter deel verwacht dat de verkoopprijzen het komende half jaar door zullen blijven stijgen. Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten kan de levering van machines de komende periode zelfs in gedrang komen.


Bedrijfsresultaten blijven positief

De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten laten over de eerste helft van 2021 t.o.v. het voorgaande half jaar een positief beeld zien. Voor de tweede helft van 2021 verwachten de bedrijven dat het bedrijfsresultaat zich gelijk tot beter gaat ontwikkelen. Een op de vijf respondenten verwacht echter een verslechtering, waarbij de fabrikanten/importeurs iets pessimistischer zijn.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER