Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De nieuwe Alltrec 8015F: sterker, groter, zwaarder

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 18 juni 2021
105 sec


Drie verschillende accucapaciteiten voor nieuw model elektrische werktuigdrager

FPS Electric, fabrikant van de elektrische werktuigdragers en maaidekken van Alltrec, lanceerde eind 2018 de 4810T. Begin dit jaar kondigde het bedrijf de komst van een nieuw model aan: de 8015F. We moeten nog even wachten; de grote broer van de 4810T is naar verwachting dit najaar beschikbaar. Ondertussen licht Jaap van Norel van FPS Electric alvast een tipje van de sluier op.

De nieuwe Alltrec 8015F
De nieuwe Alltrec 8015F

De 8015F zal geleverd worden met drie verschillende accucapaciteiten: een bescheiden capaciteit van 35 kWh, een modale van 50 kWh en een flinke van 70 kWh. Ter vergelijking: 70 kWh komt ongeveer overeen met de capaciteit van 500 professionele accuboormachines, zo vertelt Van Norel. 'Die vergelijking mag je overigens meteen weer vergeten. Want waar het om gaat, is de visie van Alltrec: van werken zonder CO₂-uitstoot de nieuwe standaard maken voor professionele gebruikers in de groene sector.'

Meer capaciteit

Een belangrijke eis die Alltrec aan de machines stelt, is dat ze met een volle accu minstens een volledige werkdag ingezet kunnen worden. Bij de 4810T was 40 kWh daarvoor meer dan voldoende, zo vertelt Van Norel. Maar de 8015F wordt sterker, groter en zwaarder en krijgt een verbeterde cabine, climate control, airconditioning en verwarming. Daarvoor moest dit model meer capaciteit krijgen.


De Alltrec-accu's worden op maat gemaakt. Hierdoor kan optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare ruimte en was het mogelijk om een accu van 70 kWh te ontwerpen.

40 kWh was voor de 4810T meer dan voldoende, maar niet voor 'grote broer' 8015F

Lithium-ijzer-fosfaat

Van Norel: 'De meeste elektrische voertuigen maken momenteel nog gebruik van lithium-nikkel-mangaan-kobalt-accu's (NMC). Een andere variant van de lithiumionaccu is de lithium-ijzer-fosfaat-accu (LiFePO₄, LFP). Daarmee worden de Alltrecs uitgerust.'


Er zijn verschillende redenen waarom het bedrijf koos voor de LFP-techniek. 'Toen Alltrec in 2016 begon met het onderzoek voor de 4810T, werd al snel duidelijk welke potentie LFP voor de machine zou hebben', vertelt Van Norel. 'Zo hebben LFP-accu's een langere levenscyclus dan NMC-accu's. De levenscyclus is het aantal keren dat de accu volledig ontladen en opgeladen kan worden totdat er een capaciteit van 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit overblijft. De levenscyclus voor de LFP-accu's van Alltrec bedraagt ~3000, ten opzichte van ~1500 voor NMC-varianten.' Voor professionals betekent dit volgens Van Norel minstens tien jaar werken. 'En dan hou je nog 80 procent van de capaciteit over.' Daarbij belooft LFP stabieler te zijn en is er minder risico op brand en explosies.

Van Norel: 'De levenscyclus voor de LFP-accu's van Alltrec bedraagt ~3000, ten opzichte van ~1500 voor NMC-varianten.'

'Verder zijn deze accu's erg constant tijdens het laden en ontladen, waardoor de prestaties van de machine gelijk blijven wanneer de accu leeg raakt. Ook betekent het dat het laden zeer efficiënt gebeurt.' Toegegeven: NMC-accu's hebben een hogere energiedichtheid; dat betekent meer power met minder gewicht. Voor auto's is dit belangrijk, maar in onze sector iets minder, vinden ze bij FPS Electric.

De afgelopen jaren zijn er sprongen gemaakt op het gebied van energiedichtheid. Ook Tesla, de bekende producent van onder meer elektrische auto's, is dit jaar voor veel modellen overgestapt op LFP-accu's.

In Stad+Groen 6 verschijnt een uitgebreid artikel over de Alltrec 8015F van FPS Electric.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Cruydt-Hoeck Kennisdagen 5 en 6 juni 2024
woensdag 5 juni 2024
t/m dinsdag 6 juni 0000
Donderdag 6 juni - Onkruidvrij-dag!
donderdag 6 juni 2024
Landelijke Ledenbijeenkomst VHG
dinsdag 11 juni 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER