Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

‘FSC gecertificeerd tropisch hardhout: drie vliegen in één klap’

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 8 juni 2020
135 sec


Twee vliegen in één klap, dat is altijd goed. In dit geval is er zelfs een derde vlieg: een mooi project met een positieve bijdrage aan bosbescherming én het milieu.


Het lijkt een paradox, maar juist door tropisch hardhout te gebruiken kun je gebieden als het Amazonewoud beschermen. Niet alleen worden er reservaten opgezet; je beschermt het bos ook door het economisch interessant te maken om het te laten staan. Anders is het waardeverschil met alternatief landgebruik (zoals volledige kaalkap of landbouw) te groot en wordt de verleiding om hiervoor te kiezen groter.

Legaal en duurzaam gecertificeerd

Hierbij is het wel belangrijk om voor legaal en duurzaam gecertificeerd hout te kiezen. Dan zorg je ervoor dat het bos zodanig beheerd wordt dat het intact blijft en er ruimte voor dieren is om zich terug te trekken. FSC-gecertificeerde concessies worden extensief beheerd. Dit betekent in de praktijk het volgende:
• Een concessie wordt in kapvakken opgedeeld. Na de oogst van drie tot vijf stammen per hectare wordt het kapvak minimaal 25 tot 30 jaar met rust gelaten.
• Van tevoren worden belangrijke plekken in kaart gebracht en uitgezonderd van activiteit. Bijvoorbeeld het leefgebied van zeldzame dieren, een heilige plaats voor de lokale bevolking of een waterbron of beek.
• Er wordt rekening gehouden met de lokale bevolking en medewerkers krijgen een fatsoenlijk inkomen.Met het voorschrijven en toepassen van gecertificeerd hout ben je dus niet alleen gebruiker, maar bescherm je ook een stuk bos. Dit kan tegenwoordig voor een mooie prijs, omdat er voldoende gecertificeerd hout beschikbaar is. Hoe meer vraag we samen ontwikkelen, hoe meer bos duurzaam beheerd kan worden.

MKI-score van de verschillende fietsbruggen, weergegeven per effectcategorie. Bron: BECO, 2013, p. 42
MKI-score van de verschillende fietsbruggen, weergegeven per effectcategorie. Bron: BECO, 2013, p. 42

Milieudruk

Maar hoe zit het dan met die derde vlieg? Dat is een lage milieudruk. Ook bouwmaterialen kun je kiezen met oog voor het milieu. Naast de mogelijkheid tot natuurbehoud heeft hout, zelfs hardhout, een relatief lage ecologische voetafdruk vergeleken met andere materialen.
Een studie uit 2013 van onderzoeksbureau Beco heeft uitgewezen dat hardhout het milieuvriendelijkste materiaal is om - in dit geval - een fietsbrug te bouwen. Het onderzoek is al enkele jaren geleden gepubliceerd, maar is nu relevanter dan ooit. Het blijft belangrijk om aan het milieu te werken, ook nu tijdens de coronacrisis.


Houten producten dragen bij aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen en van de opwarming van de aarde. Bij het gebruik wordt bijvoorbeeld koolstof opgeslagen en de eindverwerking voorkomt gebruik van fossiele brandstoffen. Dit gebeurt in zo'n grote mate, dat de uitstoot bij het transport naar hier gecompenseerd wordt. Dit is weergegeven met het groene vlak van de zogenaamde milieukostenindicator (MKI), zie foto 1. Zelfs bij kort gebruik van hardhout is de milieulast lager dan bij langduriger gebruik van andere producten (de zogenaamde milieukostenindicator of MKI, foto 2).

Dit neemt niet weg dat wij ook werken aan een lagere uitstoot en langduriger gebruik van onze producten. Die containerschepen varen natuurlijk wel en ook in het geval van hardhout is er een milieu-impact. Met de afname van het gebruik van fossiele brandstoffen in de samenleving wordt ook het voordeel van ons product kleiner. Ook wij moeten dus blijven werken aan het verlagen van onze voetafdruk.

Vergelijking tussen de fietsbruggen bij verschillende levensduur. De grijze lijnen laten de levensduur zien waarbij de bruggen van verschillende materialen evenveel milieudruk hebben. Bron: BECO, 2013, p. 60
Vergelijking tussen de fietsbruggen bij verschillende levensduur. De grijze lijnen laten de levensduur zien waarbij de bruggen van verschillende materialen evenveel milieudruk hebben. Bron: BECO, 2013, p. 60
Wilt u weten welke houtsoort geschikt is voor uw project of hoe u kunt bijdragen aan bosbehoud? Neem dan contact met ons op. Wilt u weten hoe het precies zit met de milieudruk van onze materialen? Neem dan online deel aan ons gesprek met Andries van Eckeveld (Van den Berg Hardhout) op 25 juni! www.vandenberghardhout.com

De Alpenspeeltuin heeft twee grote klimklautertoestellen en losse speelelementen; voor elk wat wils!
De Alpenspeeltuin heeft twee grote klimklautertoestellen en losse speelelementen; voor elk wat wils!

De Alpenspeeltuin

De Alpenspeeltuin ligt naast het restaurant en het grote buitenterras van Snowworld Zoetermeer. De speeltuin met grote vakwerkhuizen en andere speelelementen is vorig jaar opgeleverd door Boerplay.
Voor de constructie heeft Boer Play gekozen voor azobé. Omdat dit hout sterk is, kan hiermee een groot toestel neergezet worden. Verder zijn louro preto, louro itauba en Robinia gebruikt, houtsoorten die niet splinteren en daardoor geschikt zijn voor een speeltuin.
Voor de klimklautertoestellen, speelelementen en het bijbehorende zitmeubilair is ongeveer 6,5 m³ FSC-gecertificeerd azobé-, louro itauba- en louro preto-hout gebruikt. Hiermee beschermt Boerplay 30 jaar lang zo'n 13.000 m² tropisch bos.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER