 |
De regenworm (afgebeeld) vormt een smakelijk maal voor de invasieve Nieuw-Zeelandse landplatworm. |
Let op invasieve platwormen in je plantenpot!
vrijdag 29 november 2019
Hij is het nog niet, de Nieuw-Zeelandse landplatworm, maar dat zou zomaar snel kunnen veranderen. De exoot, die in de potgrond van planten uit verre oorden meereist, werd in Engeland en Ierland al gevonden. Waarom is dat erg? De invasieve platwormen eten regenwormen, en die razend belangrijke bodemkruipers willen we zeker niet kwijt.
Bij radioprogramma Vroege Vogels vraagt Sytske de Waart, landplatwormen coördinator van stichting Eis, een kennisplatform voor insecten en andere ongewervelden, iedereen waakzaam op de invasieve platwormen te zijn. De laatste decennia worden in Europa steeds vaker landplatwormen in geïmporteerde potplanten gevonden. Deze komen vooral uit Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.
Exotische kruipers
In Nederland zijn tot nu toe drie exotische landplatwormen gevonden. De hamerhoofdlandplatworm (Bipalium kewense) komt (voorlopig) alleen in kassen voor, omdat hij het buiten in Nederland (nog) niet uithoudt. Een ander, de grote Australische tweestreep (Caenoplana bicolor) werd in 2014 voor het eerst gespot in Castricum en dit jaar nogmaals in Rotterdam. In 2016 werd de Marionfyfea adventor voor het eerst in Nederland beschreven en komt van oorsprong waarschijnlijk uit Nieuw-Zeeland.
Die exoten doen wat exoten doen: ze bedreigen de lokale biodiversiteit. Helemáál erg is de Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus). Die concurreert niet alleen met het Nederlandse bodemleven, hij vreet een van de belangrijkste bewoners, de regenworm, op. En een bodem zonder regenwormen, is een slechte bodem.
Opletten
De triangulatus staat sinds augustus 2019 op de Unielijst van invasieve exoten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een soort die op de EU-lijst staat, mag niet meer worden verhandeld en moet verwijderd, of als dat niet lukt, zodanig te beheerd worden dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Oppassen geblazen dus, en blijf alert bij planten uit het buitenland, benadrukt De Waart. En mocht je zo'n worm-etende exoot spotten, meld het dan via waarneming.nl.
Tip de redactie
|