Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Engelse pilot biologische bestrijding reuzenbalsemien succesvol

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 8 november 2019
52 sec


Biologische bestrijding met behulp van roestschimmel geeft goede resultaten na één jaar

In Engeland is dit jaar een pilot gestart waarbij een natuurlijke schimmel wordt ingezet om de Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) te bestrijden. Deze exoot staat sinds augustus 2017 op de Unielijst van invasieve exoten.

Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera)  Foto: Pim Lemmers
Reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) Foto: Pim Lemmers

Engelse wetenschappers maakten zich zorgen over de verspreiding van de reuzenbalsemien op de oevers van de Broads, een nationaal park in Norwich. De exoot was een bedreiging voor de biodiversiteit en vergroot het risico op bodemerosie.

'Deze behulpzame schimmel is zorgvuldig getest in het laboratorium en in het veld om álleen de reuzenbalsemien te bestrijden'

Roestschimmel

Vorig jaar bracht een onderzoeksteam besmette reuzenbalsemien planten met een 'roest schimmel' aan in het nationale park. Inmiddels heeft het team waargenomen dat de ziekte zich verspreid onder de reuzenbalsemien in het park. Zo zegt Joe Kenworthy tegen de Eastern Daily Press: 'Niet alle plantenziekten zijn slecht, deze behulpzame schimmel is zorgvuldig getest in het laboratorium en in het veld om álleen de reuzenbalsemien te bestrijden, zonder negatieve gevolgen voor andere planten of dieren. Zo hopen we dat op langere termijn inheemse soorten terugkeren, de grond aan rivieroevers samenbinden en zo het risico op bodemerosie verkleinen.'
De wetenschappers hebben omliggende boeren en landeigenaren gevraagd om waakzaam te zijn op zieke reuzenbalsemienplanten. Deze zijn te herkennen aan gevlekte bruine bladeren en roze vlekken op de plantstelen.


Volgens de "Internationale Unie voor het behoud van Natuur" (IUCN), zijn invasieve uitheemse soorten (IUS) de tweede, meest significante bedreiging voor de biodiversiteit. The Environment Agency schat dat de huidige Britse kosten van exotenbestrijding van 1 miljoen pond per jaar wel kan oplopen tot 300 miljoen pond.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER