Europese Unie breidt exotenlijst uit met twaalf soorten
dinsdag 20 juni 2017
Op 19 juni heeft de Europese Raad van Ministers besloten om twaalf invasieve exoten toe te voegen aan de lijst van 37 schadelijke uitheemse planten en dieren die een jaar geleden is vastgesteld.
Dat meldt het platform Stop invasieve exoten in een persbericht. De toevoeging houdt in dat onder meer de reuzenberenklauw en de reuzenbalsemien actief bestreden en beheerd moeten gaan worden. Ook zal de handel in tuinplanten zoals mammoetblad, zijdeplant, lampenpoetsergras en ongelijkbladig vederkruid moeten worden gestaakt.
Beheersmaatregelen Bijna een jaar geleden, op 13 juli 2016, stelde de Europese Unie de eerste lijst van 37 exotische planten en dieren vast. Deze moeten op basis van de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten in alle landen worden aangepakt om onder meer de inheemse natuur beschermen. De import en verhandeling van deze soorten werd vanaf de officiële publicatie van de lijst (op 3 augustus 2016) verboden.
Opsteker voor de natuur De Europese Raad van Ministers is het gisteren dus eens geworden over een toevoeging aan de lijst van twaalf soorten, waarmee de eerdere lijst wordt uitgebreid. Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten: 'Deze aanvulling is een opsteker voor de natuur, het waterbeheer en de gezondheid. Reuzenberenklauw en reuzenbalsemien komen hier al veel voor en overwoekeren alles. Dijken, taluds, en oevers worden bovendien gevoeliger voor erosie als ze met deze planten begroeid raken.'
Actief bestrijden Toevoeging van deze soorten aan de Europese lijst betekent dat de overheid deze soorten actief moet gaan bestrijden en beheren. Reinhold: 'Het is goed dat de import en handel in die soorten wordt verboden, want dat is een hele effectieve manier om introductie en verspreiding tegen te gaan. Ook bij invasieve exoten geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het is geweldig dat dit positieve besluit is gevallen, nota bene middenin de Week van de Invasieve Exoten. En dat is nog niet alles: de volgende aanvulling op de lijst wordt volgend voorjaar verwacht', aldus Reinhold.
Tip de redactie
REACTIES |
|
Geachte lezer,
Kunt u mij informeren over het volgende: Mijn vraag aan u is of de Japanse Duizendknoop op de exotenlijst van de Europese unie vermeld staat?
Kunt u mij tips geven hoe deze woekerende plant te bestrijden. De plant bevind zich in de achtertuin op de erfafscheiding. De plant is een aantal jaren geleden komen "aanwaaien" en stond stil op één plek (dus niet woekerend) Destijds was er nog geen actualiteit rondom deze plant en baarde de plant mij geen zorgen, ook omdat er van woekeren geen sprake was.
Mijn buurman heeft 2 jaar geleden gewroet in de aarde rondom de plant en ook coniferen op de erfafscheiding, staand naast de plant, erwijderd. In mijn beleving is de plant toen aan het woekeren geslagen. Ws komt dit door het gewroet in de aarde? Ik lees in algemene info over de plant dat dit dan kan gebeuren, bij maaien lees ik.
Graag hoor ik uw reactie.
Met vriendelijke groet, Adriana
Adriana | woensdag 10 juli 2019
|
|
|
|
Beste Adriana,
De Japanse Duizendknoop staat níet op de exotenlijst van de Europese Unie, noch is hij opgenomen in nationale wetgeving. Zie hieromtrent de volgende artikelen: - https://www.stad-en-groen.nl/article/29958/kopers-trekken-zich-terug-bij-rotterdams-nieuwbouwproject-door-aanwezigheid-japanse-duizendknoop - https://www.stad-en-groen.nl/article/28655/schouten-beantwoordt-kamervragen-over-japanse-duizendknoop
Inderdaad kan de plant door roeren in de grond verder gaan woekeren. Dit omdat slechts kleine wortelfragmenten al kunnen uitgroeien tot een nieuwe plant.
Helaas kan ik u niet helpen in een pakkende en passende oplossing in de aanpak. Op onze sites staan talloze opties, welke in verschillende situaties als beste kunnen worden aangestipt. Echter ontbreekt 'de heilige graal' nog.
Ik kan u aanraden om een kijkje te nemen in ons dossier: https://www.stad-en-groen.nl/dossier/1/hoe-bestrijd-ik-de-japanse-duizendknoop Hierin vindt u talloze artikelen over deze exoot.
Ik wens u veel succes.
Willemijn van Iersel, redacteur Stad en Groen | woensdag 10 juli 2019
|
|
|
|
Plaats reactie |
|