Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zuurstofloze bodem werkt tegen Aziatische duizendknoop

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 29 juli 2024
69 sec


Het zuurstofloos maken van de bodem wordt ingezet om de Aziatische duizendknoop te bestrijden. Wanneer de bodem zuurstofloos is, stopt de plantengroei na een tijdje. WUR heeft een test uitgevoerd om te zien hoe goed deze methode werkt voor met duizendknoop besmette grond.

Opkomende Japanse duizendknoop in Amsterdam
Opkomende Japanse duizendknoop in Amsterdam

Bij de test werd 22 ton grond gebruikt, waarin geen duizendknoopresten aanwezig waren bij levering. Vitale wortelstokken werden verzameld in de omgeving van Wageningen en geplaatst in containers op 10 en 70 cm diepte. Elke container kreeg 10 wortelstokken van 5-15 mm dik en 25-30 cm lang. Na toevoeging van wortelstokken en substraat, werden de containers luchtdicht afgesloten. De behandeling vond plaats tussen mei 2023 en februari 2024.

Effectiviteit

Binnen vier dagen was het zuurstofpercentage in de containers met substraat gedaald tot minder dan 0,5%. In de container zonder substraat duurde dit ongeveer 10 dagen. Na 3, 4, 5 en 8 maanden werden de containers geopend en de wortelstokken getest. Na vijf maanden waren sommige wortelstokken nog vitaal. Na acht maanden werden geen vitale wortelstokken meer gevonden. Voor volledige bestrijding is een behandelingsduur van minimaal 8 maanden nodig.


Anaerobe grondbehandeling is een natuurlijk proces, oorspronkelijk ontwikkeld voor grondontsmetting in de landbouw

Conclusies

Anaerobe grondbehandeling is effectief voor het reinigen van met duizendknoop besmette grond.
De minimale behandelingsduur is 8 maanden.
Toevoeging van substraat versnelt de zuurstofloosheid, maar verkort de behandelingsduur niet.


Achtergrond

Anaerobe grondbehandeling is een natuurlijk proces, oorspronkelijk ontwikkeld voor grondontsmetting in de landbouw. Het proces begint met het inwerken van substraat, zoals vers gras, melasse of een eiwithoudend granulaat. Nadat het substraat goed is gemengd en de grond bevochtigd, wordt de grond luchtdicht afgedekt. Binnen enkele dagen verbruikt het bodemleven alle zuurstof, waardoor bodeminsecten en aerobe bacteriën sterven en anaerobe bacteriën de overhand krijgen. Deze bacteriën produceren gassen en vetzuren die schadelijk zijn voor bodemschimmels en aaltjes.


Download hier het volledige rapport: Anaerobe grondbehandeling voor bestrijding van Aziatische Duizendknoop. C.J. van Dijk en W. de Visser, 2024. Wageningen Research, Rapport WPR-1333.

Binnen vier dagen was het zuurstofpercentage gedaald tot minder dan 0,5% en na acht maanden werden geen vitale wortelstokken meer gevonden

LEES OOK
Gekookte Japanse duizendknoop blijft weg
20-03-2024 | ARTIKEL
210 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER