Ministerie bevestigt chemieverbod voor verharding per voorjaar 2016
vrijdag 23 oktober 2015
 | Lukas Florijn, ministerie van Infrastructuur en Milieu |
|
|
In de markt is verwarring ontstaan over of het chemieverbod op verharding wordt uitgesteld, of doorgaat. Bert van Loon, uitvinder van de niet-chemische onkruid aanpakmachine Weedcontrol, eigenaar van Van Loon Groentechniek en voorzitter van stichting NCO (brancheorganisatie van niet-chemische technieken) brengt een boodschap, vers van de pers: het verbod op chemie op verharding is niét in gevaar.
Eerste verwarring: reguliere hertoetsing glyfosaathoudende pesticiden staat los van het toepassingsverbod op verharding Het viel Van Loon op dat het toepassingsverbod met een andere zaak wordt verward in de markt. Dit jaar zou een hertoetsing van glyfosaat als werkzame stof plaatsvinden in Duitsland. Dit is met een half jaar uitgesteld. Van Loon: 'Dit wordt door sommigen aangegrepen om te denken dat het toepassingsverbod van chemische pesticiden voor verharding daarmee wordt uitgesteld. Maar het toepassingsverbod van gebruik in Nederland staat los van wat er in Duitsland gebeurt: in Duitsland vindt een reguliere hertoetsing van glyfosaathoudende pesticiden plaats, die zoals alle bestrijdingsmiddelen, elke tien jaar grondig wordt geëvalueerd op veiligheid door nationale overheden voordat het weer op de markt kan komen. Dit is een gewone Europese hertoetsing, niks bijzonders. Aannemelijk is dat glyfosaathoudende pesticiden weer worden goedgekeurd voor de landbouw. Deze toetsing is minimaal een half jaar uitgesteld, maar wordt dan weer opgevat door sommigen als zijnde dat het verbod op glyfosaathoudende pesticiden op verhardingen óók wordt uitgesteld. Dat is dus niet waar.'
Toepassingsverbod op verharding in Nederland Per voorjaar 2016 mogen glyfosaathoudende pesticiden, niet meer worden gebruikt op verhardingen door professionals. Het verbod geldt ook voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van laag-risicostoffen en basisstoffen, die buiten de landbouw worden gebruikt. Dit betreft o.a. de onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van (vet)zuren zoals Ultima (EcoStyle) en Cito (BioChem). Het verbod geldt niet voor gebruik in de landbouw, want daarvoor was in de Tweede Kamer geen meerderheid. Voor 'overige terreinen' buiten de landbouw geldt een verbod voor professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen per november 2017. Een uitzondering op het verbod wordt gemaakt voor terreinen waar zich plagen voordoen, die alleen door inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen voldoende kunnen worden beheerst zoals op sport- en recreatieterreinen.
Tweede verwarring: Uitstel verbod op chemie op verharding? Ecostyle, leverancier van onder meer het laagrisico bestrijdingsmiddel Ultima en andere aanbieders, hebben een digitaal bericht rondgestuurd dat de mogelijkheid oppert dat het verbod op chemische middelen op verharding wordt uitgesteld. Bijvoorbeeld het Ecostyle-bericht kopt: 'Kan het verbod op middelen in 2016 wel van kracht gaan?' En verder: 'Met het uitblijven van de antwoorden wordt het met de dag minder waarschijnlijk dat het gebruiksverbod van middelen op verhardingen per 2016 in kan gaan. Nadat alle Kamervragen beantwoord zijn, dient het wetsvoorstel namelijk nog een procedure te doorlopen. Zo moet onder andere de Raad van State een juridisch advies over het wetsvoorstel opstellen. Bronnen binnen het ministerie geven aan dat de Raad van State hier ongeveer drie tot vier maanden voor nodig zal hebben. Vervolgens wordt het wetsvoorstel samen met het advies van de Raad van State opnieuw aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze zogenaamde 'nahang procedure' neemt vervolgens weer een maand in beslag. (...)'.
Gangbare procedure Van Loon laat weten dat gisteren op 22 oktober in Utrecht twee Green Deals zijn ondertekend door het ministerie in voor sport- en recreatieterreinen. Daarbij verzekerde Lukas Florijn van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in zijn presentatie dat Mansveld, met een meerderheid van 94 zetels vóór, op 24 november de Kamervragen ter afronding zal beantwoorden volgens de gangbare procedure. Van Loon: 'De Raad van State heeft hierna ongeveer twee maanden nodig om dit door te voeren. Ook de landsadvocaat heeft voldoende argumenten om het verbod te realiseren. Het ministerie geeft als conclusie niet te veel waarde te hechten aan de geluiden in de media , maar het aangekondigd verbod serieus te nemen. De datum voor de ingangsdatum van het verbod op chemie voor verharding zal zonder problemen na ongeveer twee gepresenteerd worden.' Volgens Florijn is het onderwerp goed voorbereid en zal weinig vertraging oplopen de datum zal hierdoor in het voorjaar van 2016 liggen. 'Er is dus geen sprake van uitstel, want het verbod gaat gewoon door. Er loopt gewoonweg een noodzakelijke procedure voordat het verbod ingaat, aldus Van Loon.
Tip de redactie
|