Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

'Het is een heel leuk gezamenlijk project geworden'

woensdag 11 juli 2018

De Weedair bestaat uit drie elementen: de 150 (cm) met aan beide zijden een Weedair 75 (cm)
In Rotterdam rijdt een extra brede Hoaf Weedair rond in de strijd tegen onkruid. De machine wordt door Den Boer Groenprojecten ingezet en speciaal op maat gemaakt.

Twee van de zes percelen in de havenstad werden door Den Boer Groenprojecten binnengehaald. Het is de bedoeling dat de te behandelen objecten volgens de CROW kwaliteitsniveau A, intensief onderhoud - in Rotterdam omschreven als niveau 4. 'Toen ik wist welke objecten ons waren toegewezen heb ik deze afgereden om te beoordelen wat we aan mankracht, machines en dergelijke nodig hadden om dit te kunnen aanpakken', vertelt Jan den Boer van Den Boer Groenprojecten. 'Toen kwam ik tot de conclusie dat we met inzet op de Maasboulevard met havens en brede kades een flinke kluif hadden. We hadden een heetwater- en een heteluchtmachine, maar ik dacht dat het goed zou passen als er een wat bredere machine zou kunnen rijden. Als je achteraan klaar bent kun je eigenlijk vooraan weer beginnen.'

Wat ze eraan konden doen om zo'n machine breder te maken, bleef bij Den Boer in het hoofd spoken. In de landbouw zijn wel brede onkruidbranders beschikbaar. Deze machines zijn te groot en niet veilig voor gebruik in de stad. Met het plan om zelf wat te bedenken, klopte hij begin 2018 aan bij Gert Aart van der Waal van G.A. van der Waal Tuin- en Parkmachines, zijn vaste leverancier van machines. 'Toen we daarover praatten is het idee geboren om een drievoudige flexibele machine te bedenken. Waarom kan zoiets niet gemaakt worden? Het zou handig zijn als die opklapbaar is, met als uitgangspunt de landbouwbrander.'

G.A. van der Waal Tuin- en Parkmachines stelde voor om een flexibel, betrouwbaar en degelijk knikvoertuig, de Kärcher MIC50 werktuigdrager, waarvan Den Boer al een paar modellen in gebruik heeft, te koppelen aan een zo breed mogelijke hetelucht onkruidbrander. Gert Aart van der Waal heeft contact gelegd met Hoaf Infrared Technology uit Oldenzaal met de vraag: is dat te realiseren?

‘Wij hebben vier engineers aan het project gezet, concepten gemaakt, besproken, afgestemd en aan de slag gegaan’, zegt Menno Looman van Hoaf. ‘Het is daardoor een heel leuk gezamenlijk project geworden.’ Het geheel bestaat uit drie Weedairs: de 150 (cm) met aan beide zijden een Weedair 75 (cm) die naast elkaar geplaatst zijn, waarbij de Weedairs 75 aan beide kanten opklapbaar zijn. Zo kun je als je beide extra bakken uitklapt een breedte van drie meter bestrijken. Daarbij bestaat er het voordeel dat je een breedte van 2,25 meter kan hebben als je maar één deel uitklapt. Je kunt ze alle drie onafhankelijk van elkaar laten draaien. 'Obstakels pakken we in handkracht', legt Den Boer uit. 'Eén persoon kan met deze machine 4 á 5 keer een ronde doen gedurende het hele seizoen.

Meer lezen over deze machine en de samenwerking? Houd Stad+Groen 4 in de gaten voor het volledige artikel.

door Frank Blaauboer / Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM