Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

KNMI: zomerse droogte mogelijk vaker en sterker dan gedacht

woensdag 4 juli 2018

De kans op zomerse droogte neemt in de toekomst mogelijk toe en kan sterker zijn dan gedacht. Dat meldt het KNMI. Het instituut heeft met modelsimulaties klimaatscenario's ontwikkeld voor Nederland.

De modellen zijn gebaseerd op verschillen in de wereldwijde temperatuurstijging en veranderingen van het luchtstromingspatroon. Die kunnen matig of hoog zijn (temperatuur) en laag of hoog (luchtstroom). De combinatie van deze kenmerken zorgt dit voor vier mogelijke toekomstperspectieven.

Het tekort aan neerslag zoals we dat nu meemaken wordt gemiddeld elke zomer verwacht in het hoogste KNMI'14-scenario voor eind 21e eeuw. De huidige situatie geeft dan ook een idee van de gemiddelde droogte die we in de toekomst kunnen verwachten als dit scenario uitkomt, stelt het KNMI.

Luchtstromen
De droogte staat ook in verhouding met de luchtstroom. Zeewind zorgt vaak voor aanvoer van vocht, wind vanuit het binnenland voor droge lucht. Daarnaast kan een hogedrukgebied boven Nederland zorgen voor mooi en droog weer. Twee van de vier klimaatscenario's voor Nederland laten aanzienlijk meer droogte zien in de toekomstige zomer. In de andere twee scenario's blijft de droogte min of meer gelijk. De intensiteit van de droogte hangt grotendeels af van de veranderingen in de luchtstromingen. Maar die veranderingen zijn nog onzeker.

Nieuwe modellen: nog droger?
In een nieuw, fijnmaziger klimaatmodel dan in de simulaties die voor de huidige scenario's werden gebruikt, is meer uitdroging te zien in de lente en zomer. Een belangrijke oorzaak hiervan is een verandering in het luchtdrukpatroon in het voorjaar. Aan het eind van de 21e eeuw vertoont het fijnmazige model een hogere luchtdruk boven het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het hogedrukgebied zorgt voor meer zon en hogere temperaturen, waardoor meer water kan verdampen.

Daarnaast valt er minder neerslag in het fijnmazige model, wat zorgt voor een meer continentaal klimaat. Het resultaat is een toename van de droogte (zowel de duur als de intensiteit) gedurende de hele zomer. Deze berekeningen zijn met één model uitgevoerd, waardoor de resultaten onzeker zijn. Maar, zo stelt het KNMI, ze geven wel een eerste aanwijzing dat droge zomers in de toekomst mogelijk nóg droger worden. Deze aanwijzing is onderwerp van lopend onderzoek in aanloop van nieuwe klimaatscenario's.

De scenario's worden gebruikt om adaptatiemaatregelen te treffen. De KNMI'14 zijn de meest recente scenario's. Het KNMI verwacht in 2021 nieuwe modellen te publiceren.

Bron: KNMI

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM