Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Partijen beheersen onkruid met sinaasappelschillen

vrijdag 4 mei 2018

Foto: Rob Essenberg
Net als in veel andere gemeenten is ook in Heemstede het onkruidseizoen van start gegaan. Tot dusver niks bijzonders, ware het niet dat gebruik wordt gemaakt van een nieuwe brandstof gemaakt van citrusvruchten.

De Citrusbrandstof is door Meerlanden en Loonbedrijf Roodenburg ontwikkeld in Meerlandens 'Groene Energiefabriek', waar groente- fruit- en tuinafval verwerkt wordt tot nieuwe producten. De brandstof is een restproduct uit de vergisting van GFT. Het is een olieachtige substantie afkomstig van dennenhars, coniferen en citrusvruchten, zoals sinaasappels. Aanvankelijk dacht Meerlanden toepassingsmogelijkheden te hebben gevonden binnen de cosmetica- en verfindustrie, maar daarvoor bleek de substantie onvoldoende zuiver te zijn. De doorbraak kwam toen duidelijk werd dat de olieachtige substantie dezelfde calorische waarde heeft als diesel.

Gert-Jan Klaasse Bos (manager vergisting & compostering bij Meerlanden) en Martijn Roodenburg (directeur Loonbedrijf Roodenburg) onderzochten samen hoe het als dieselvervanger in de machines voor onkruidbeheersing gebruikt kon worden. Roodenburg: 'We hebben uitvoerig getest om de nieuwe brandstof zo zuiver mogelijk te krijgen zodat onze machines erop kunnen draaien. Na aanpassingen aan de motoren van de verhitters is dit gelukt. Een mooi resultaat!'

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM