Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Boeri bezoekt Eindhoven voor bomenselectie Trudo toren

maandag 9 april 2018

De nog te bouwen Trudo toren te Eindhoven. Foto: Sint Trudo / Boeri Studio
Architect van de verticale bostorens Stefano Boeri bezocht afgelopen vrijdag Eindhoven en Sint-Oedenrode om bomen uit te zoeken voor de Trudo Toren, het verticale bos dat wordt gebouwd op Strijp-S.

Volgens Boeri was het bezoek aan boomkwekerij Gebr. Van Den Berk in Sint-Oedenrode geen alledaagse onderneming. Hij liet weten normaalgesproken altijd stenen of tegels voor bouwprojecten uit te zoeken, in plaats van levend materiaal. 'Heel bijzonder,' stelt de architect in het Eindhovens Dagblad.

135 exemplaren
De Italiaanse architect ging bij de boomkweker 135 bomen bezichtigen, die in nette rijtjes klaar staan voor het Eindhovense project. De bouw van de Trudo Vertical Forest, zoals de toren internationaal heet, start na de zomer.

Speciaal geselecteerd
Boeri startte zijn verticale bosproject in Milaan, maar heeft inmiddels dergelijke torens ontworpen voor Parijs, Sao Paolo en Nanjing. Ook voor Antwerpen en Utrecht zijn plannen ontworpen. Boeri stelt voor elke locatie een nieuwe toren te ontwerpen en dat met name de gekozen bomen en planten speciaal zijn geselecteerd. In Eindhoven zullen rood en zilver overheersen, naar het logo van de stad.

Wortelen
Hoewel Boeri normaal gesproken met Italiaanse kwekers samenwerkt, is in Eindhoven via woningstichting Trudo gekozen voor Van den Berk en Du Pré Groenprojecten uit Helmond. Daar stonden 135 bomen opgesteld, voor elk sociaal huurappartement één. De bomen kunnen hier de komende twee jaar goed wortelen, om ze vervolgens in de plantenbakken aan de gevel van de toren te plaatsen.

Verschillende soorten
Boeri varieert met veertien verschillende soorten bomen, zoals hazelaars, perenbomen, krenten en kornoeljes. Hij laat weten dat in steden veel CO2 wordt geproduceerd, waarvan zo'n 35 tot 40 procent door bomen wordt geabsorbeerd, evenals fijnstof en hitte. Daarom is het volgens hem noodzakelijk om meer bomen en planten in de stad te plaatsen. Ze leveren bovendien een bijdrage aan de biodiversiteit. Hij wijst op het feit dat in Milaan onverwacht zo'n twintig vogelsoorten zich in de bomen hebben genesteld. Daarnaast zou er een stressverlichtende werking uitgaan van het groen.

Inheemse bomen
Bij de bomenselectie ontbreken de typische Italiaanse cipressen, bekend uit Toscane. Boeri stelt dat je deze in Milaan niet voorkomen, en dat er hier is gekozen voor met name inheemse bomen en internationale exemplaren die goed in staat zijn op gevels te groeien. De cipres hoort daar niet bij. Wel zijn er 1500 heesters en 4500 vaste planten geselecteerd voor de Trudo toren.

Onderzoekskosten
De Eindhovense toren, die aan het Ketelhuisplein moet verrijzen, is bijzonder vanwege het feit dat er sociale woningbouw in gevestigd is. In tegenstelling tot de Milanese torens, waarbij het gaat om tamelijk dure appartementen. Veel kosten bij de Milanese torens kwamen voort uit investeringen in onderzoek en know how.

Bron: ed.nl

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM