Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Tijdelijke Natuur sneller te realiseren met gedragscode

donderdag 8 maart 2018

7 maart is de gedragscode Tijdelijke Natuur geïntroduceerd; een alternatief voor een ontheffing bij het realiseren van Tijdelijke Natuur. Op drie plaatsen in Nederland zijn diezelfde dag nieuwe terreinen voorzien van het label Tijdelijke Natuur middels de gedragscode.

Het verschijnen van een zeldzame, streng beschermde plant- of diersoort is de nachtmerrie van veel ontwikkelaars en terreineigenaren. Zij besteden soms veel geld om hun terrein natuurvrij te houden en zo het "risico" op vestiging van een streng beschermde soort te minimaliseren.

Tijdelijke Natuur is het juridische antwoord voor ontwikkelaars om risico's op "gedoe" met beschermde dieren en planten af te dichten. Sinds een aantal jaren kunnen ontwikkelaars een ontheffing Tijdelijke Natuur aanvragen. Als zij de natuur de ruimte geven (minimaal één jaar en tot de bouw begint) dan krijgen zij vooraf toestemming de streng beschermde soorten die zich vestigen te verwijderen. Met steun van natuurorganisaties, omdat het winst oplevert voor zowel de terreineigenaar als de natuur.

Geen ontheffing meer
Vanaf nu hoeft voor zo'n stukje natuur geen ontheffing meer te worden aangevraagd. Er kan dan namelijk gebruik worden gemaakt van de gedragscode Tijdelijke Natuur van de stichting Tijdelijke Natuur. Het belangrijkste voordeel van werken volgens de code is dat het sneller is. Een ontheffing moet worden beoordeeld en daar gaan meestal enkele maanden overheen. Daarnaast brengt werken volgens de gedragscode geen ambtelijke kosten (leges) met zich mee.

Op 7 maart werden bij de gemeente Tilburg, bij Tata Steel te Velsen en bij Alphen a/d Rijn terreinen aangemeld via de gedragscode. Het totaal areaal aan Tijdelijke Natuur in Nederland overstijgt daarmee de 3000 hectare.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM