Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

275 miljoen euro voor herstel Nederlandse wateren

woensdag 7 maart 2018

Enkele grote wateren in Nederland kampen met een gebrek aan zuurstof of een overdaad aan slib. Om de knelpunten aan te pakken steken ministers Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) extra geld in grote projecten.

Voor bijvoorbeeld het Grevelingenmeer wordt 75 miljoen euro ingezet om een zogeheten doorlaat te maken in de Brouwersdam, zodat het water in het meer doorlopend wordt ververst en de natuur zich herstelt. Nadat de Grevelingen in de jaren zeventig volledig werd afgesloten van de Noordzee, is het natuurlijk ecosysteem aangetast en bevat het water te weinig zuurstof voor planten en dieren.

Beide ministers sturen vandaag een brief naar de Tweede Kamer over hun investeringen. Morgen bezoeken zij samen het Grevelingenmeer om zich door betrokkenen in de regio te laten informeren over het werk dat op stapel staat. Met de provincie wordt nog onderzocht of het deels openen van de Brouwersdam gecombineerd kan worden met een getijdencentrale die elektriciteit opwekt door eb en vloed.

Naast het op peil brengen van de waterkwaliteit en de natuur in de Grevelingen en de Eems-Dollard, wordt ook geïnvesteerd in extra zuivering bij rioolwaterzuiveringsinstallaties om te voorkomen dat medicijnresten, microplastics en andere ongewenste chemische stoffen in de natuur en het water terechtkomen. Ook worden maatregelen uitgewerkt om de milieueffecten van landbouw op natuur en waterkwaliteit te verminderen.

Bron: Rijksoverheid, foto: Adrian van Leen via RGBstock

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM