Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Woekerende waterplanten: maaien of niet?

donderdag 22 februari 2018

Woekerende waterplanten kunnen in de zomer voor veel overlast zorgen. Michiel Verhofstad van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzocht waar de overlast vandaan komt en hoe je die het beste kunt aanpakken.

Maaien in het water gebeurt steeds vaker. Niet alleen exotische maar ook gewoon inheemse soorten van ondergedoken waterplanten kunnen gaan woekeren als de omstandigheden zich daartoe lenen. Belangrijke woekeraars zijn bijvoorbeeld smalle waterpest en het inheemse aarvederkruid en doorgroeid fonteinkruid.

Vitale functies
'Als de stengels te lang worden in ondiep water en als een te groot deel van het wateroppervlak vol groeit, dan krijg je overlast. En het hangt ook af van wat je waar precies wilt doen', aldus ecoloog Verhofstad. Tot nu toe was hier maar heel weinig wetenschappelijk naar gekeken. 'Ik pleit ervoor dat beheerders niet te rigoureus ondergedoken waterplanten verwijderen om overlast te bestrijden, omdat de waterplanten vitale functies vervullen in ondiepe meren en sloten. En die zijn ook nodig voor diverse ecosysteemdiensten voor de mens.'

Bij de bron aanpakken
Verhofstad ontdekte dat de beste methode om overlast effectief en voor de langere termijn te bestrijden, aanpakken bij de bron is. De waterplanten kunnen gaan woekeren bij de aanwezigheid van veel licht en voldoende voedingsstoffen als fosfaten. 'Het is dus het beste om die voedingsstoffen te verlagen. Helaas is dat vaak niet of niet meteen mogelijk - te duur of te destructief of teveel aanvoer van buiten het gebied. Als aanpak bij de bron niet kan, dan kan bestrijden van de symptomen tijdelijk verlichting geven. Zoals maaien.' Het effect van maaien duurt meestal niet lang. De woekeraars kunnen er namelijk redelijk goed tegen.

Niet te vaak maaien

Als maaien nodig is, dan kan het niet te veel en te vaak. Het ecosysteem in het water kan dan namelijk 'omklappen' met grote overlast door al dan niet giftige algengroei tot gevolg. Het gevaarlijke is dat je vaak pas na een paar jaar merkt dat er teveel gemaaid is. Ook is het belangrijk om niet overal tegelijk te maaien: zo krijg je een divers landschap met veel verschillende plekjes om te leven. En zo maak je als beheerder ook niet teveel kosten. Ook is het belangrijk om het maaisel te verwijderen. Zo komen de voedingsstoffen uit het maaisel niet vrij. Bijkomend voordeel is dat dat maaisel ook heel waardevol kan zijn, bijvoorbeeld voor gebruik als meststof in de landbouw.

'Door de overlast moeten we niet vergeten dat de waterplanten ook allerlei gunstige eigenschappen hebben', waarschuwen de onderzoekers. Zo houden ze het water schoon en helder en zijn ze een voedselbron plus een plek om te leven voor veel dieren. Dit levert voor de mens veel 'ecosysteemdiensten' op.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM