Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Stigas: lichamelijke belasting grootste risico

donderdag 22 februari 2018

Stigas heeft vorige week een document gepresenteerd waarmee het aanknopingspunten biedt om duurzame inzetbaarheid te realiseren.

In het document zijn gegevens van de totale sector weergegeven en van de deelsectoren mechanisch loonwerk, hoveniers en groenvoorziening, glastuinbouw, open teelten, bos en natuur en dierhouderij.

Lichamelijke belasting
Daaruit blijkt dat lichamelijke belasting het grootste risico vormt voor medewerkers in de groene sector. Zo heeft een ruime meerderheid van de hoveniers te maken met herhaaldelijk bukken of draaien en repeterende bewegingen. Loonwerkers geven juist aan lange tijd in dezelfde positie te zitten.

Klachten en uitval
Niet geheel verrassend blijkt lichamelijke pijn ook de meest voorkomende gezondheidsklacht te zijn, in het bijzonder rug- nek- en schouderklachten. Deze pijn wordt opgevolgd door luchtwegklachten en vermoeidheid. Als mensen uitvallen, dan is dat in ongeveer de helft van de gevallen te wijten aan klachten aan het bewegingsapparaat, zoals pijn aan de botten of spieren.

Meer cijfers over de risico's en aandachtspunten op de werkvloer zijn te vinden in het document Duurzaam werken in agrarisch en groen. Voor de scan is gebruikgemaakt de rapportage Duurzaam werken in de agrarische en groene sector. Deze is te vinden op de site van Stigas.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Ruud Ebben. | 22 februari 2018 | 15:13
Erg interessant, alleen is dit voor veel werk lui een beetje te laat niet .
Ik zeg al jaren hou die werk lui in de gaten maar nee polen enzzzzz vvvvv
Foute boel o. Niet naar medewerkers te luisteren.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM