Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Gilze en Rijen wil insecten lokken met een plantactie

dinsdag 6 februari 2018

De Natuur-en Landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR), de uilenwerkgroep van Brabants Landschap uit Gilze en Rijen en de gemeente zijn een actie gestart om insecten te lokken. Bedoeling is de dramatische teruggang van de insecten een halt toe te roepen.

Gedachte achter de actie is dat meer groenaanplant meer insecten oplevert en dus meer zang- en roofvogels. Dit zou moeten leiden tot een verrijking van het dierlijk leven en meer woongenot, aldus de initietiefnemers van de plantgoedkortingsactie.

Gevolgen voor de voedselketen
De actie bestaat er uit een fruitboom, struik of bloeiend plantje te bestellen. De gemeente betaalt vervolgens de helft van de bestelling. Het thema van de actie, die al sinds 2011 plaatsvindt, is dit jaar insecten - van vlinders, bijen tot muggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de dramatische teruggang van 80 procent van de insecten weliswaar leidt tot schonere autoruiten, maar dat vleermuizen, vogels en kikkers minder voedsel hebben. Daardoor loopt ook de bestuiving van planten terug, wat grote gevolgen heeft voor de voedselketen.

Verwondering voor de natuur
Louis Tenret van de NLGR laat weten dit jaar bomen en planten aan te bieden die insectvriendelijk zijn. Het gaat om de vlinderstruik, steentijm, lavendel, weigelia. Hij zegt dat de organisatoren pleiten voor de inrichting van insecten- en mussenhotels en schooltuintjes. Door samen te werken met scholen, willen ze kinderen de verwondering voor de natuur bijbrengen.

Bron: bndestem.nl

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Henk Vlug | 8 februari 2018 | 13:04
Een goed streven, niet alleen van Gilze en Rijen, maar van veel meer andere gemeenten. Echter, met alleen vlinderstruiken, tijm en lavendel ben je er niet. Hierop kunnen diverse insecten nectar halen maar het zijn nog geen voedselplanten voor de zeer diverse insectenfauna. Hiervoor is veel meer nodig.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM