Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Parijs krijgt verticaal bos: Forêt Blanche

dinsdag 24 oktober 2017

Het beoogde Forêt Blanche van Stefano Boeri
Ook Parijs krijgt een verticaal bos. De gevels van het Forêt Blanche, ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, worden bedekt door tweeduizend bomen, struiken en planten. Dit groene oppervlak is gelijk aan een hectare bos.

Het Forêt Blanche (witte bos) wordt een 54 meter hoge woontoren, die geheel uit houten structuren zal bestaan. De 'verticale bostoren' wordt gebouwd in het oostelijk deel van de Franse hoofdstad, Villiers sur Marne. De totale oppervlakte aan begroeiing is gelijk aan tien maal het terrein waarop het gebouw zich bevindt.

Terrassen en balkons
Bedoeling is dat de hogere verdiepingen van het Forêt Blanche zullen bestaan uit residentiële appartementen. In het onderste deel komen kantoren en zijn commerciële diensten werkzaam. Aan de vier zijden van de toren bevindt zich een mix van terrassen en balkons. De oost- en westkant kunnen de hele dag zonlicht doorlaten en voorzien de appartementen van natuurlijke verlichting en ventilatie. Ook biedt het gebouw bezoekers en bewoners een uitzonderlijk uitzicht op het centrum van Parijs, aldus de architecten van Boeri.

Hangende tuin
Het Forêt Blanche is een van de twaalf bouwkundige plannen die door vastgoedontwikkelaar Compagnie de Phalsbourg werden gepresenteerd in het kader van een competitie voor stedelijke ontwikkeling van Villiers sur Marne. Boeri kwam naast Forêt Blanche ook met het project 'La Cour Verte' (de groene binnenplaats) als inzending voor de wedstrijd op de proppen. Dit ging om een gebouw op een binnenplaats met een hangende tuin met 600 vierkante meter gras.

Prestigieuze projecten

Boeri baart geregeld opzien met prestigieuze, dan wel futuristische projecten, vaak met verticale bossen. Afgelopen zomer werd bekend dat hij ook plannen heeft gemaakt voor de Utrechtse Jaarbeursboulevard, waar naar verwachting in 2022 twee torens met veel groen zullen verrijzen. Ook Milaan heeft twee dergelijke groene torens.

Drijfveren

Hij zegt te streven naar een nieuwe lichting architectonische structuren, waarbij vegetatie een essentieel element vormt. Dit gaat volgens hem verder dan het concept 'groen' als eenvoudige decoratie. Daarbij noemt hij bestrijding van de klimaatverandering en verhoging van de biodiversiteit in de stedelijke context als belangrijkste drijfveren. Het is nog niet bekend wanneer de groene toren in Parijs is te bezichtigen.

Bron: Stefano Boeri Architecten

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM