Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf

Stof in onkruidverdelger niet kankerverwekkend

woensdag 15 maart 2017

Het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat is niet kankerverwekkend. Tot die conclusie is het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) woensdag gekomen.

Wel kan het middel ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water.

De kans dat de omstreden basisstof, die onder meer wordt verwerkt in de veelgebruikte verdelger Roundup, op de markt blijft in de EU lijkt hierdoor te zijn toegenomen. De Europese Commissie zei in juni het middel voorlopig toe te staan tot ECHA een wetenschappelijk oordeel had geveld. Een besluit over verlenging van de vergunning wordt later dit jaar verwacht.

Het middel dient in parken, speelplaatsen en tuinen moet sowieso minimaal te worden gebruikt. Ook het sproeien op akkers vlak voordat wordt geoogst moet tot een minimum worden beperkt. Een verbod stuit op verzet van de agrarische sector. Deze stelt dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat.

Wetenschappelijk bewijs
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk wel kankerverwekkend is. De Europese waakhond voor voedselveiligheid EFSA sprak dit tegen en wordt nu gesteund door ECHA.

Volgens Greenpeace veegt ECHA al het wetenschappelijke bewijs dat glyfosaat kanker kan veroorzaken onder het tapijt, met een beroep op door producenten bijgestelde studies. 'Als de EU geen besluiten wil nemen op basis van wetenschap, zullen mensen en het milieu de proefkonijnen van de chemische industrie blijven.'

Greenpeace wil het middel uit de markt halen en werkt met andere actiegroepen en milieuorganisaties aan een Europees burgerinitiatief voor een verbod op het middel. De organisatie heeft inmiddels de helft van de benodigde miljoen handtekeningen binnen.

Bron: ANP

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM